2009. május 5., kedd

Az internet is klímagyilkos

Vajon mennyi energia kell a világháló működtetéséhez? Sok. Egyre több, ahogy növekszik a nagy adatforgalmat generáló oldalak száma. Számítások szerint az internetezés évente 10 százalékkal növeli az energiafogyasztást, emiatt magukat az oldalakat kell most sajnálnunk: az energiaköltségük nő, a bevételük nem. (Nem jövedelmező a reklám...)
A "klímagyilkos" jelzőt 2007-ben aggatták előszöt az internetre, pedig akkor még kordában tudták tartani az energiaellátás költségeit. Azt ma sem lehet pontosan tudni, hogy valójában mennyi energiát köt le a nagy oldalak működése. Nem meglepő módon ez is üzleti titok, lássuk a példát Richard Brown, a Lawrence Berkeley National Lab kutatója elmondásában:

A Google alighanem a legjobb példa. Ők ezt a kérdést üzleti titokként kezelik, ahogy azt is, hogy hány adatfeldolgozó központjuk van, azok mekkora területűek és hogy hány szerverük van.

Mi semmit nem tudhatunk a Google-ről, ők tudhatnak mindent rólunk. Jó.
Még ha pontos adatokat nem is tudunk, Brown tanulmányából annyi kiderült, hogy 2006-ban csak az Egyesült Államokban 61 milliárd kWh (ennyiből kijön 3,66*1012 pirítós, ha jól számoltam) volt a számítógépközpontok energiafogyasztása. Ez az USA éves áramfogyasztásának 1,5 százaléka, viszont Nagy-Britannia két hónapig is ellenne vele. Brown becslése szerint a technikai újítások sem javítanak a helyzeten és az idei áramfogyasztás már a 80 milliárd kWh-t is meghaladhatja.
Urs Hölzle, a Google egyik vezetője is elismerte, hogy magasabb lesz az energiaköltségük (ennyit legalább tudunk rólunk), de szerinte nem kell pánikba esni. Nekik van miből fizetni...
Idézek az eredeti cikkből: "Az internetezés ugyanúgy hozzátartozik a mindennapjainkhoz, mint a tévézés vagy az autóvezetés." Hááát, nem mindenkinek.

≈olvasd az eredetit itt

Nincsenek megjegyzések: