2009. május 5., kedd

Svédek nyerték a magyar programozóversenyt

Európa legnagyszabásúbb programozóversenye zajlott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a hétvégén. A kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő BME Nemzetközi 24 órás programozóversenyen (Challenge 24) a világ 56 országából 320 csapatban közel ezren indultak. Március elején, az internetes selejtezőn 27 csapat csapat jutott tovább a döntőbe, ahova a szervezők meghívták a tavalyi dobogósokat is.
A döntősök közt voltak németek, britek, amerikaiak, szlovákok, spanyolok és litvánok is, valamint két iráni csapat, de ők szegények nem kaptak vízumot, úgyhogy a rangsorban utánuk következők jöttek helyettük...
A versenyzők szombaton reggel kilenckor kezdtek, tíz feladatot kellett megoldaniuk csakis saját gépek használatával, a külvilággal nem érintkezve. A feladatok között volt virtuális vitorlásbajnokságot, kalózos üldözést, várostromot és törött szobrok összeragasztását szimuláló program írása. Vasárnap déltájban végül a svéd Three-Headed Monkey nevű csapat örülhetett holtfáradtan is, övék a vándorkupa. Második a brit Teddyborg, harmadik a lengyel qwertY csapat lett. A legjobb magyar csapat, a Mr. Hankey az ötödik helyen végzett.
A versenyen nem meglepő módon többnyire huszonéves programozó matematikus egyetemisták indultak, elvégre ez a dolguk... A döntőben összesen kettő (egy szerb és magyar) női versenyző akadt, őket a szervezők (a Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete) örömükben külön megajándékozták "férfias kitartásuk" miatt. Mi ez a diszkrimináció?! Nő is programozhat, igenis! :)

≈olvasd az eredetit itt

Nincsenek megjegyzések: